Grauer Burgunder Kabinett qba ‘Köbelin’

19.50

Op voorraad

Zeer verleidelijke Grauburgunder uit Baden. De naam is wat vreemd want deze wijn is allesbehalve grijs en grauw! Integendeel, Grauburgunders zijn vrolijk, vol en fruitig, met een lekker fris en zacht zuurtje. Deze Graunburgunder van Köbelin is een allrounder, een wijn die je overal bij kunt schenken. Goede body, veel rijp en exotisch fruit in de neus, maar zoals gezegd ook mooie zuren. Aroma’s van tropisch fruit zoals mango, ananas en steenfruit en een hint van citrus op de achtergrond.

Op voorraad

Artikelnummer: RW012319-1 Categorie:

Beschrijving

De naam Grauburgunder verwijst naar de verwantschap met Spätburgunder (Pinot Noir) – Pinot Gris is in feite een mutatie van de Pinot Noir-druif. In het Frans krijgen druiven in de Pinot-familie hun naam van de Latijnse wortel “pin”, wat “pijnboom” betekent, omdat de druiventrossen de vorm hebben van dennenappels, en “gris”, wat “grijs” betekent, verwijst naar de roze-grijze schilkleur van de druiven. Hoewel het Duitse voorvoegsel “Grau” ook verwijst naar de schilkleur, weerspiegelt de Duitse naam niet zozeer de vorm van de druif, maar eerder de oorsprong ervan in Bourgondië. Er wordt aangenomen dat Grauburgunder voor het eerst naar Duitsland kwam, meegebracht door cisterciënzer monniken uit de Elzas, de Franse wijnstreek net over de grens van de Duitse regio’s Pfalz en Baden.

En dan nog iets over het wijnhuis Köbelin van onze Grauburgunder. Het was de vader van Albert Köbelin die in 1957 begon met wijn, maar tegenwoordig staat zoon Arndt Köbelin aan het roer van het familiebedrijf Weingut Köbelin. Recentelijk heeft hij, samen met zijn vrouw, het bedrijf een make-over gegeven en liet een hypermodern wijnhuis bouwen. Vanaf het dak heb je een 360-graden uitzicht over de wijngaarden en het Zwarte Woud. De druiven zijn afkomstig van de diepe, rijke lössgronden van Kaiserstuhl. De druiven worden na de oogst geperst en het sap wordt vergist, 80% in RVS en 20% in houten vaten. Vervolgens rijpt de wijn vier maanden ‘sur lie’. Dit maakt de wijn ronder van smaak. De wijn wordt gelabeld als ‘Kabinett Trocken’ wat inhoudt dat de druiven rijp (kabinett) geplukt zijn, maar wel droog vergist worden (trocken). In totaal is er 4,8 gram per liter restzoet.

Ga naar de bovenkant