Mocht je geen ruimte hebben voor de kalkoen in de koelkast dan kun je twee dingen doen:
- je laat de kalkoen op een koele plek in de doos rustig ontdooien dan hoeft hij noch in de koelkast, noch in de vriezer. Als de kalkoen boven de 4 graden gaat komen kun je hem ook nog koel houden door koelelementen in de doos te doen en deze dan te sluiten, dan wordt de doos een soort mini koelkast
- de kalkoen in de vriezer doen als je hem ontvangt en dan twee dagen voor gebruik buiten de koelkast laten ontdooien; als het ontdooien niet snel genoeg gaat kun je hem ook uit de doos halen en op kamertemperatuur verder ontdooien; gebruik de thermometer om te zien of hij niet boven de 4 graden komt, overigens is dat ook niet zo’n probleem als dat op de dag van bereiding gebeurt, maar we adviseren hem niet boven de 6 graden te laten komen tot twee uur voor bereiding
Het belangrijkste is om de thermometer te gebruiken en te zorgen dat de kalkoen of kip wel snel genoeg ontdooit maar niet boven de 4 graden komt.