Kerstmenu van Francesca Kookt
Francesca is een van de bekendste culinaire blogsters en een van onze fans van het eerste uur. Je kunt haar vinden op Fransesca Kookt met elke dag nieuwe en smaakvolle recepten. Ze is ook een keer mee geweest naar de Copas Farm in Engeland om onze kalkoenen in hun prachtige omgeving te zien. Ze heeft daar erg leuk verslag van gedaan in een van haar blog.
We hebben een menu samengesteld van bestaande recepten die je ook bij Francesca op de site kunt vinden. En vanzelfsprekend is het hoofdgerecht kalkoen, in dit geval de gevulde kalkoen. Daarbij hebben we vooral ook aandacht besteed aan de bijgerechten die je bij de kalkoen zou kunnen eten.
Veel kookplezier en geniet ervan!
Voorgerecht: Zalm tompouce met romige forelmousse
Een zalmtompouce met romige forelmousse en kwarteleitje dat niet zou misstaan in een restaurant, maar wat je gewoon kunt maken met producten uit winkel.
Het gerecht is niet ingewikkeld. Geen moeilijke technieken of ingrediënten. Maar wel met de signatuur van chef Mario de Ridder. Hieronder tref je het recept aan. Houd er rekening mee dat de zalmtompouce minstens 6 uur moet opstijven in de koelkast. Dat is ook heel fijn aan dit recept, want je kunt het perfect de dag ervoor alvast bereiden. Tijdens het kerstdiner hoef je het alleen nog in plakken te snijden en de spiegeleitjes te bakken.
Hoofdgerecht: Gevulde Kalkoen volgens bereidingswijzer Boers&Boers
Zie voor een review en suggesties van onze kalkoen deze blog van Francesca.
Bijgerecht 1: Aardperenpuree
Met aardperen kun je heerlijke dingen maken, vooral puree van aardperen is een van de grote favorieten van Francesca. Je kunt deze alleen van aardperen maken, maar dan ben je wel even zoet met schillen als je een puree voor 4 of meer mensen aan het maken bent. Maar het kan ook iets makkelijker met een puree van half aardperen en half aardappel. De aardperenpuree met hazelnoten combineert uitstekend met onze kalkoen of kip.
Bijgerecht 2: Groene Bonensalade met Bimi, Haricot Verts en Groene Asperges
Met aardperen kun je heerlijke dingen maken, vooral puree van aardperen is een van de grote favorieten van Francesca. Je kunt deze alleen van aardperen maken, maar dan ben je wel even zoet met schillen als je een puree voor 4 of meer mensen aan het maken bent. Maar het kan ook iets makkelijker met een puree van half aardperen en half aardappel. De aardperenpuree met hazelnoten combineert uitstekend met onze kalkoen of kip.
Bijgerecht 3: Geglaceerde Wortelen met Honing en Tijm
Glaceren betekent niets meer en minder dan rustig laten garen totdat het product zacht is en glanst aan de buitenkant. Hiervoor gebruik je een combinatie van vet en vloeistof. Het is een kooktechniek die je goed kunt toepassen op wortelen. Met de toevoeging van honing, tijm en een gekneusd teentje knoflook heb je binnen 15 minuten een heerlijk bijgerecht.
Nagerecht: Kersen Cheesecake in een glaasje
Samen met Susan van Smulpaapje gingen we proeven en we waren het unaniem over de winnaar eens…de koggetjes! Minder overheersend qua smaak en de bodem was zelfs nog licht krokant. Heb ik trouwens al gezegd dat dit toetje hemels lekker is? Bij deze. De kersentopping maakte ik van verse kersen, buiten het seizoen kun je ze prima vervangen door exemplaren uit de vriezer.
