Kerstmenu van Uit Paulines Keuken
Pauline Weuring van Uit Paulines Keuken is een van de meest toonaangevende foodbloggers in Nederland en foodie in hart en nieren. Ze staat garant voor leuke, lekkere en inspirerende recepten en laat elke dag zien dat lekker koken niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Pauline is vooral ook heel leuk en gezellig en sinds haar kennismaking met ons en onze kalkoen een van onze grootste ambassadeurs, wat natuurlijk super is!! Ze is ook met ons in London en op de farm geweest vorig jaar, zie haar blog.
Dit jaar heeft ze speciaal voor ons een kerstmenu samengesteld waarin ze onder meer laat zien hoe je een ongevulde kalkoen van ons kunt vullen en bereiden. Hieronder vind je het menu. En ze gaat ook op haar eigen site weer volop aandacht aan ons besteden, inclusief een leuke verrassing!
Voorgerecht: Witlof salade met Appel
In werkelijkheid snijd ik alle ingrediënten voor deze witlofsalade klein en hussel ik het allemaal door elkaar. Heerlijk vind ik dat. Dat is prima voor thuis, maar als je voor anderen kookt wil je toch ook dat het er een beetje mooi uit ziet. Zien doet eten en een mooie opmaak en presentatie zijn daarin essentieel.Daarom maakte ik de dressing apart, hield ik de witlofblaadjes heel en garneerde ik de salade met wat grofgehakte walnoten en verse peterselie. Door iets meer aandacht aan de presentatie te besteden krijg je meteen het restaurantgevoel. Witlof is van nature vrij bitter van smaak, daarom vroeg ik lekkere frisse en zoete smaken toe zoals appel en rozijnen. De walnootjes geven een lekkere crunch. Op deze manier kan je deze klassieker prima aan vrienden voorschotelen tijdens een gezellig etentje. En wat overblijft hak je dan maar lekker fijn en eet je wat mijn part zo uit de kom op.
Hoofdgerecht: Kalkoen uit de oven met vulling
Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees.
Om het je extra makkelijk te maken wordt er standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.
Bijgerecht 1: Cranberry Compote
Bij mij zorgen deze rode bessen voor een instant kerstgevoel. Cranberry compote eten we vooral tijdens de feestdagen. Traditioneel bij de kalkoen, maar je kunt het met heel veel ingrediënten combineren. Lekker in de havermout bijvoorbeeld of in een toetje. Die recepten krijgen jullie allemaal nog van mij. Maar dan heb je natuurlijk wel een goede basis nodig. Want compote uit een potje haalt het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte versie.
Bijgerecht 2: Zoete Aardappeltaartjes
Deze zoete aardappeltaartjes zijn lekker zeg! Of eigenlijk zijn het mini zoete aardappelgratins. Iets waar ik dol op ben. Ik heb de Hotelschool gedaan. Eens per 2 weken had ik kookles. Een van de bijgerechten die we vaak maakten was aardappelgratin. Lekkere romige aardappelen met een dikke kaaskorst uit de oven. Op de een of andere manier maakte ik (en ook mijn medestudenten) altijd wat extra voor mijzelf. Daar werd dan de hele avond flink van gesnoept.
Bijgerecht 3: Gewokte Spruitjes
Spruitjes vind ik heerlijk. Ook als kind al. Wij aten ze altijd gekookt met een beetje nootmuskaat erover. Maar dat kan veel lekkerder, met spek en mosterd bijvoorbeeld. Of deze variatie van gewokte spruitjes met cranberry’s en geitenkaas. Delish! Je hebt vast wel wat gedroogde cranberry’s over en die kun je nu heel goed gebruiken in dit recept. En zelfs de mensen die spuitjes echt afschuwelijk vinden, vinden dit vast heel lekker.
Nagerecht 3: Eton Mess met rood fruit
It’s a mess! Dat kun je wel zeggen van dit rommelige toetje. Eigenlijk is Eton Mess gewoon een mengeling van 3 dingen die heel erg lekker zijn. Fruit, knapperige meringues en slagroom, sounds good he? En dat is het ook! En het leuke is, het staat binnen 5 minuten op tafel en dat is fijn bij acute zin in zoet.
Nu heb ik de meringues zelf gebakken en dat is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, koop je de schuimpjes in de supermarkt. Ik heb de meringues nu gemaakt met een suikerstroop, dan krijg je hele brosse schuimpjes. Die zijn het lekkerste in dit toetje. Als je meringues volgens de koude methode maakt, zijn ze nog een beetje chewy van binnen. Dat is wel makkelijker, maar minder lekker in dit recept. Dus je kan het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.
