Zo viert Jan Boers Kerst (met tips voor het perfecte Kerstdiner!)

12 november 2025Jan Boers

Sinds 2014 is Jan Boers samen met zijn broer René al bezig met het leveren van de overheerlijke en razend populaire gevulde kerstkalkoen in Nederland. We kunnen dan ook wel stellen dat Jan Boers een echte expert is geworden op het gebied van culinair genieten tijdens de feestdagen. Hoe viert zo’n Kerstkenner zelf Kerst? En heeft hij tips voor het perfecte Kerstdiner?

 

HOE BEN JE OP HET IDEE GEKOMEN OM KERSTKALKOEN TE GAAN VERKOPEN?

We liepen al een aantal jaren rond met de gedachte om samen het kerstdiner in Nederland eens een andere twist te geven. In Nederland komen we, een beetje gechargeerd natuurlijk, toch niet veel verder dan gourmetten. Dat kan ook leuk zijn, maar dat is toch even wat anders dan wat er bijvoorbeeld in Engeland gebeurt, waar ik een aantal jaren heb gewoond en men na kerst bijna alweer met de volgende kerst bezig is!

Toen René met het idee kwam om iets met kalkoen te doen, dacht ik direct, laten we die dan uit Engeland halen, want daar snappen ze hoe je traditioneel kerst viert met een kalkoen in de hoofdrol! Daarbij wilden we niet zomaar een kalkoen, maar de beste van de beste en zo kwamen we al googelend op de familie Copas. Een geweldige familie, met een prachtige farm en heel veel liefde en respect voor de dieren. Niet voor niets worden ze wel de Rolls Royce onder de kalkoenen genoemd en is ook Stichting Wakker Dier blij met ons initiatief!

Zoals bekend werd dat onder meer door Brexit allemaal wat moeilijker en toen bleek dat er een derde generatie kalkoenhouder bij ons in de Limburg om de hoek zat die het roer helemaal heeft omgegooid en alleen nog maar vrij buiten lopende kalkoenen houdt en deze op de eigen boerderij slacht, in een ultramoderne faciliteit met respect voor de dieren.

Met andere woorden boer Ruud Bos en zijn vrouw Sabrina doen het helemaal op de manier zoals we van Copas gewend waren, maar dan heel dicht bij huis, wat het voor ons ook makkelijker en leuker maakt.

 

ATEN JULLIE VROEGER THUIS OOK AL KALKOEN MET KERST?

Nee, net als bij de meeste families werd er wel eens aan gedacht, maar het idee is toch vaak dat een kalkoen heel droog wordt. Hadden we toen maar geweten dat er zoiets bestond als de kalkoen die wij nu zelf hebben, want dat is echt een ander verhaal. 

De kalkoenen lopen lang vrij rond en ontwikkelen daardoor een mooie natuurlijke vetlaag, waardoor het vlees mooi mals blijft, nog eens versterkt door de manier waarop het vlees wordt verwerkt. En het concept van ontbenen en vullen maakt het uniek voor Nederland, hoewel er natuurlijk altijd weer partijen zijn die dat proberen na te doen, maar ik durf te zeggen dat door alle kennis en kunde die wij in de loop der jaren hebben opgedaan en onze eigen chefkok en geweldige leveranciers toch op een hoger niveau zitten dan anderen.

Misschien leuk om te vermelden is nog dat we het ontbenen en vullen doen met een team van gepensioneerde slagers die dit als een soort reünie speciaal voor ons doen!


WAT STAAT ER DIT JAAR OP JOUW KERSTMENU? 

Tsja, we hebben inmiddels zoveel lekkere producten in ons assortiment dat we daar natuurlijk ook zelf van smullen. Beginnend met zalm en mosterd & dille saus, daarna een stukje gevulde kalkoen en Beef Wellington, iets van spruitjes (Bert heeft daar een heerlijk recept voor), een lekkere frisse salade en zoete aardappelpuree, dan wat kaas en eindigend met iets zoets.

Dat wordt dan de panettone, die maak ik klaar in laagjes, beetje zoals een trifle, echt geweldig! En de volgende dag ga ik zeker voor een stukje hertenrugfilet met een mooie Jus de Veau met port van Bert, onze chef.

Ik kijk ook alweer uit naar de wijnen. Onze Pinot Noirs zijn echt mooi bij onder meer kalkoen. En bij wild vind ik persoonlijk de Valpolicella Amarone heel goed passen, die is wat zwaarder. Jeetje, was het maar zover, maar we moeten nog even heel hard werken daarvoor. Dus misschien kruip ik met Kerst wel gewoon onder de wol met toastjes en een goede film haha. Nee hoor! Komt vast goed!

 

GENIET JE NOG EEN BEETJE VAN DE FEESTDAGEN OF ZIJN DEZE VOOR JULLIE VOORAL DRUK?

Zoals ik net al zei, is het voor ons inderdaad wel buffelen, met weinig slaap. Maar ook superleuk om te doen. We voelen wel een hele grote verantwoordelijkheid, want we kunnen het kerstdiner maken of breken. Het is niet iets wat je even over kunt doen. Dus we nemen dat heel serieus. En ik zou liegen als er nooit iets misgaat, maar dat lossen we altijd op. We hebben een team van mensen om ons heen die net als wij maar voor een ding gaan en dat is ervoor zorgen dat iedereen hele mooie herinneringen overhoudt aan onze producten en service!


WAT ZIJN JOUW TIPS VOOR HET PERFECTE KERSTDINER? 

Mijn belangrijkste tip zou zijn om alles een beetje op tijd te plannen. Dat is denk ik ook wel het leuke en gemakkelijke aan ons assortiment en aan ons concept. Dat is in ieder geval wat we veel terug horen van klanten. We bieden inmiddels veel keuze en inspiratie. En daardoor hoef je niet allerlei kooktijdschriften door of in de drukte van de supermarkt je dingen te vinden en dan met alles lopen sjouwen. Wij nemen heel veel stress weg. Zelfs over de wijn hoef je niet meer na te denken. Ik zou in ieder geval niet tot het laatste moment wachten met bestellen. Je kunt het maar geregeld hebben!

 

WAT IS JE GROOTSTE WENS/DROOM VOOR JULLIE BEDRIJF?

We doen allemaal nog andere dingen, dus voor onze is Boers&Boers een wat uit de hand gelopen hobby. Maar een die we wel heel serieus nemen en inmiddels wel echt een onderneming is in letterlijke en figuurlijke zin. Natuurlijk moeten we zorgen dat we na kerst alle rekeningen weer kunnen betalen, maar het allerleukste is toch wel als we mailtjes van klanten krijgen die genoten hebben van hun kerst, mede dankzij onze inspanningen. En dat is waar we het voor doen! Het voelt toch als een heel groot kerstdiner waar we duizenden gasten aan tafel krijgen.

Dat geeft veel verantwoordelijkheid maar ook ongelofelijk veel voldoening als het dan weer gelukt is. Onze ambitie is en blijft om steeds meer Nederlanders en Belgen en misschien in de toekomst ook nog anderen, te laten zien dat kerst ook anders kan. Met heerlijke en eerlijke producten, waarmee je relatief gemakkelijk zelf een toprestaurant waardig kerstdiner aan je gasten kunt voorzetten. En ja dit is zo leuk, dat we hopen dat we onze fanclub nog verder kunnen laten groeien en dat we dit nog heel lang mogen doen.

 

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter